Laatste nieuws

RNCM Brass Band Festival 2016 

RNCM Brass Band Festival on BBC: Thursday 4 February 20.30 (CET) 

Tom Redmond presents performances from the Grimethorpe Colliery Band and the Cory Band at this year's Brass Band Festival at the Royal Northern College of Music in Manchester.

This year the festival pays tribute to the creativity of John McCabe (1939 - 2015), whose brass band works are among the most highly regarded in the brass band repertoire. A retrospective of the complete brass band music of Joseph Horovitz honours this distinguished composer and teacher in his 90th year. Both composers have works featured in tonight's concerts.

Part 1: Grimethorpe Colliery Band, conducted by Robert Childs with Jamie Smith and Alexis Demailly (cornets)*
John McCabe: Salamander
Joseph Horovitz: Concerto Classico*
Nigel Clarke: Further Adventures of the Same (first performance)

INTERVAL
During the Interval Tom Redmond discusses the role of the brass band in the 21st century with four key figures from the modern brass band world.

Part 2: Cory Band, conducted by Philip Harper
John McCabe: Images
Alexander Comitas: Audita Tremendi (first performance)
Gustav Holst: A Moorside Suite

 

Click here to download the Brass Band Festival leaflet: www.rncm.ac.uk/uploads//Brass_Band_Festival_16.pdf


Brass in Concert Highlights

Indian street music meets Huddersfield Brass Band, the saga of the disappearing trombone, a visit to the bustle of New York and a double drum kit celebration of one of the greatest, Buddy Rich; Just some of the stand out and award winning performances from Brass In Concert presented by Frank Renton.

  Listen to the Band: www.bbc.co.uk/programmes/b06vc414

 


 

Jurysamenstelling en verplicht werk voor ECWO 2016

De ECWO is opgericht op 25 october 2014 en zal haar eerste editie beleven op 21 mei 2016 in Tivoli Vredenburg te Utrecht. De volgende kampioenschappen zullen worden gehouden in Zweden (2018) en Belgie (2020). Als hoofdsponsor is de Buffet Crampon Group aangetrokken die een zeer aantrekkelijk prijzenpakket beschikbaar heeft gesteld.

nieuws3

Als verplichte werk is gekozen voor “Cerebral Vortex” van componist Øyvind Moe (N). De jury zal bestaan uit vier mensen: de onafhankelijk voorzitter Jan van den Eijnden (NL) en de juryleden Irene Anda (N), Jan van der Roost (B) en Simone Rebello (UK). Het eerste Europese kampioenschap voor harmonieorkesten (ECWO), waarvoor elk Europees land één orkest kan afvaardigen, zal worden gehouden in TivoliVredenburg in Utrecht (NL) op zaterdag 21 mei 2016. Negen deelnemende harmonieorkesten zijn inmiddels aangemeld:

• Christiania Blåseensemble Oslo (N)

• Landesblasorchester Baden-Württemberg (D)

• Koninklijke Harmonie van Thorn (NL)

• Concertband Maasmechelen (B)

• Jazeps Medins secondary music school symphonic wind band (LV)

• Civica Filarmonica di Lugano (CH)

• Rødovre Concert Band (DK)

• Landslaget i blåsmusik/Swedish National Youth Symphonic Band (S)

• Eynsford Concert Band (UK)

Harmonieorkesten kunnen worden aangemeld als deelnemer tot medio januari 2016. Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zijn als lid van de ECWO organisatie uitgenodigd om een orkest af te vaardigen en zullen hun deelnemers selecteren gedurende najaar 2015. De jury voor deze concertwedstrijd voor symfonische harmonieorkesten op het hoogste niveau (concertdivisie) zal bestaan uit vier leden. De onafhankelijk voorzitter van de jury (Jan van den Eijnden) zal niet jureren maar optreden als facilitator van het jureringsproces. De jury heeft een sterk internationaal karakter met juryleden uit Noorwegen: Irene Anda, België: Jan van der Roost en het Verenigd Koninkrijk: Simone Rebello. De orkesten zullen een programma spelen van minimaal 45 minuten, inclusief het verplichte werk “Cerebral Vortex”. Deze compositie is geschreven door de Noorse componist Øyvind Moe voor Musikkforeningen Nidarholm bij gelegenheid van hun deelname aan WMC 2009 in Kerkrade.

Informatie: Toon Peerboom: +316 5326 3524, info@ecwo.eu, www.ecwo.eu


International Composition Competition Harelbeke

Voor de zesde keer wordt in Harelbeke (België) The International Composition Competition Harelbeke  georganiseerd. Met deze wedstrijd wordt getracht talentvolle componisten te stimuleren om de verworvenheden van de hedendaagse muziek en de actuele compositietechnieken te implementeren in het repertoire voor harmonieorkest.

Hedendaagse muziek, met name in de sector van de harmoniemuziek, verdient een permanente bevordering. Als stad wil Harelbeke componisten en uitvoerders motiveren om een venster op de wereld te openen. Een muzikale brug bouwen tussen internationale gemeenschappen is immers van wezenlijk belang voor de toekomst van de mensheid. Deze wedstrijd levert daar een bijdrage toe.

Uniek is het feit dat de werken van de drie finalisten live zullen worden door het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke op 2 en 3 april 2016. De finalisten zullen worden gevraagd om aanwezig te zijn op een repetitie de dag daags voor de finale om het werk samen met de dirigent en orkest voor te bereiden. Dit gebeurt in aanwezigheid van de jury. Elke finalist krijgt maximum één uur om met het orkest te werken.

De jury bestaat uit Luc Van Hove (B, voorzitter), Kenneth Hesketh (UK), Wim Henderickx (B), Lucas Vis (NL) en Jan Van Der Roost (B). Meer informatie: http://www.harelbeke.be/cchetspoor/node/1005083

nieuws1